Beste UGent’ers,

Binnenkort wordt het rectorale duo voor de bestuursperiode 2025–2029 verkozen en zoals jullie weten ben ik opnieuw kandidaat-rector. Tijdens de bestuursperiodes 2017–2021 en 2021–2025 heb ik samen met vicerector Mieke Van Herreweghe en vele anderen kunnen meebouwen aan de toekomst van onze universiteit. Dat heb ik bijzonder graag gedaan. En ik heb dat zo goed mogelijk proberen te doen, met inzet van alles wat ik in mij heb. Hetzelfde geldt voor Mieke.

Tijdens een derde en laatste mandaat als rector (bestuursperiode 2025–2029) zou ik dat opnieuw graag doen. Mieke en ikzelf hebben de voorbije jaren kunnen rekenen op de steun van heel veel UGent’ers, in goede en kwade dagen, zoals dat heet. Ik hoop samen met de huidige kandidaat-vicerector Ilse Derluyn opnieuw op uw steun te mogen rekenen. Steun die ik u bij dezen expliciet en ondubbelzinnig durf te vragen.

Ik begrijp dat er verschillende meningen zijn over een mogelijke derde termijn als rector. Het ontbreken van precedenten aan de UGent kan vragen oproepen, wat volkomen normaal is. Toch ben ik ervan overtuigd dat een derde termijn aanzienlijke kansen en meerwaarde biedt. Hieronder probeer ik toe te lichten waarom.

Besturen is keuzes maken. Zeker in budgettair moeilijke tijden zorgt dit soms voor stevige discussies. Maar het is essentieel om de toekomstige generaties studenten en medewerkers niet op te zadelen met financiële moeilijkheden. Ik heb als rector, samen met de vicerector, steeds mijn verantwoordelijkheden genomen. In dialoog, en met een financieel gezonde toekomst van onze universiteit voor ogen. Dat wil ik ook in de komende jaren blijven doen, mocht ik daartoe de kans krijgen.

Vanaf dag één kan ik samen met kandidaat-vicerector Ilse Derluyn volop aan de slag. In ons team zullen ervaring, vernieuwing en een voltijds engagement voor de UGent samengaan. Een derde termijn zorgt voor de zekerheid dat belangrijke projecten verder worden uitgewerkt en dus geen dode letter blijven. Concrete voorbeelden van wat op de rails werd gezet, zijn o.a. UGent Verbeeldt 2050, het Masterplan studentenhuisvesting (waarbij wordt ingezet op meer betaalbare studentenkamers), het studentencentrum en de reorganisatie van de universiteitsdiensten. Het is belangrijk dat ook de eerste jaren van de implementatie goed worden aangestuurd en ik meen dat wij daar samen de geschikte kandidaten voor zijn.

In de voorbije jaren heb ik als rector de Vlaamse, federale en Europese instanties die onderwijs- en onderzoeksmiddelen beheren, door en door leren kennen. De netwerken die ik in het binnen- en buitenland heb opgebouwd, kunnen we inzetten om de belangen van onze universiteit op de sterkst mogelijke manier te behartigen. In het competitieve academische landschap is deze terreinkennis een troef. Ze zal het mogelijk maken de internationale reputatie van de UGent verder uit te bouwen en zo bijkomende kansen te creëren op het vlak van onderzoek, onderwijs, valorisatie en maatschappelijke betrokkenheid.

Ik wil deze ambassadeursrol voor de UGent ten volle blijven spelen. Ze zal onder meer belangrijk zijn bij de verdere ontwikkeling van onze wetenschapsparken (waar al belangrijke stappen werden gezet) en de verdere uitbouw van de Ghent University Global Campus in Zuid-Korea (waarvoor we recent een visienota en actieplan voor het volgende decennium ontwikkelden, dat we de komende jaren willen implementeren).

Daarnaast vind ik het belangrijk om het comprehensieve karakter van onze universiteit in de verf te zetten. Dat aan onze universiteit onderzoek wordt verricht en onderwijs wordt aangeboden in álle mogelijke kennisdisciplines, is een belangrijke troef. Het is een troef die ik steeds beklemtoon wanneer ik over de UGent spreek, in binnen- en buitenland, en die ik heel graag zou blijven uitdragen.

In de voorbije acht jaar hebben vicerector Mieke Van Herreweghe en ik een prioriteit gemaakt van de creatie van een aantrekkelijke academische omgeving. We zijn daarbij uitgegaan van vertrouwen geven (cf. de volledige hertekening van het ZAP-loopbaanmodel in onze eerste beleidsperiode) en hebben ons ingezet om de best mogelijke omkadering te creëren voor hoogkwalitatief onderzoek en onderwijs (cf. de grondige aanpassing van de onderzoeksfinanciering en de hervorming van de universiteitsdiensten in onze tweede beleidsperiode).

Als nieuw rectoraal team willen kandidaat-vicerector Ilse Derluyn en ik academische vrijheid en de onlosmakelijke band tussen academisch onderwijs, onderzoek en maatschappelijke betrokkenheid de komende vier jaar hoog op de agenda houden, verder uitwerken en beschermen. Uiteraard met beide voeten in de maatschappij en samen met zoveel mogelijk UGent-experten en UGent-studenten die het maatschappelijke debat voeden.

We willen de maatschappelijke polarisatie niet groter maken dan ze al is maar pleiten wel nadrukkelijk voor meer op wetenschappelijk inzicht en expertise gebaseerde inbreng in tal van debatten. Vanuit een pluralistisch waardenkader. Politiek ongebonden. Institutionele autonomie achten wij immers cruciaal.

Kandidaat-vicerector Ilse Derluyn en ik hebben elk onze eigen ervaring, kennis en capaciteiten. Ilse heeft veel ervaring in het bijdragen tot beleidsprocessen maar heeft vanuit diverse rollen ook bijzonder veel ervaring op het vlak van onderwijs en onderzoek. Ze draagt de kern van wat een universiteit hoort te zijn als het ware in zich mee. Bovendien heeft ze – mede gestoeld op haar zeer hoogstaand wetenschappelijk werk – heel wat kennis en een uitstekende visie over welzijns- en diversiteitsbeleid.

Ilse en ikzelf zijn uiteraard twee verschillende en complementaire persoonlijkheden. We zijn ervan overtuigd dat we als duo erg geschikt zijn om ons mens- en toekomstgerichte programma gerealiseerd te krijgen, indien we daartoe uw steun krijgen.

Kortom, samen met kandidaat-vicerector Ilse Derluyn meen ik dat een derde termijn als rector voor de Universiteit Gent in de huidige context vooral voordelen biedt. We nodigen jullie daarom uit om ons programma door te nemen en we hopen op jullie stem te kunnen rekenen bij de komende verkiezingen.

Rik Van de Walle

Lees meer